Jachthondenschool De Kust

Bijna iedereen die een jachthondenpup aanschaft maakt de keuze om met deze pup een puppytraining te volgen. Toch wordt niet altijd de keuze gemaakt om puppyjachttraining te volgen. De belangrijkste motivatie van de nieuwe eigenaar blijkt het feit dat deze geen plannen heeft om te gaan jagen of misschien wel ‘anti-jacht’ is.

Het is goed te realiseren dat u, als eigenaar, misschien wel niks met de jacht heeft, maar uw hond wel! Je haalt het hoeden niet uit een Border Collie, het vechten niet uit een vechthond en het jagen niet uit een jachthond. Het natuurlijk gedrag van uw hond is iets wat in zijn verdere leven in meer of mindere mate tot uiting zal komen,
Hoe mooi is het dan wanneeer je als eigenaar van een hond met een bepaalde natuurlijke aanleg geleerd heb hier mee om te gaan?
Dit is in essentie wat je, als eigenaar van een jachthond, bij een goede jachthondenschool leert, je vergaart kennis over het gedrag van je hond en leert hiermee om te gaan.

Kritische leeftijd

Wanneer ik mijn mail open en ik zie ergens 10,11, of 12 staan dan weet ik, zonder verder te hoeven lezen, de rest van de inhoud van de mail al.
Die getallen staan voor maanden, het aantal maanden van de staande hond van de eigenaar….
De strekking van de mails is ook altijd hetzelfde.
Die vroege jeugd ging eigenlijk best lekker, de staande hond ‘luisterde’ best goed…..maar nu niet meer….

Nu zijn er ineens allerlei incidenten geweest, incidenten waar het best gevaarlijk werd voor de hond of voor diens omgeving.
Incidenten zoals de hond die eigenlijk eerst achter de eenden aan ging en toen die weggevlogen waren zag dat de schapen in de wei naast de sloot, door de consternatie die de hond had veroorzaakt, waren gaan rennen….en dat die schapen, in de ogen van de hond, ook wel een leuk doelwit waren om achter aan te rennen, na te jagen….
Toen geraakte er een schaap in de sloot en was de boer boos en de eigenaar heel erg geschrokken…
Of dat najagen van een vliegende eend maar die vloog zo de snelweg over, wat een geluk dat de hond zich tegen liet houden door de vangrail en er niet overheen sprong….de schrik van wat er anders gebeurd had kunnen zijn…
De kinderboerderij, midden in een losloopgebied, hup daar ging de jonge staande hond de sloot over, achter de, gekortwiekte, hoenders aan, drie dood….wat een toestand!

Na een beschrijving van de debacles die een eigenaar heeft meegemaakt komt de hulpvraag…..wat moet ik doen, ik durf hem nergens meer los te laten en dat vind hij juist zo fijn, kan jij me helpen??
De instructeur van de hondenschool waar ze trainen weet het ook niet meer goed, op de beslotenheid van het veld van de hondenschool doet de staande hond het eigenlijk best goed, daar komen de ‘problemen’ niet voor, daar zijn niet de prikkels die de hond tijdens de vrije wandeling ervaart…..
Het advies was om maar eens contact op te nemen met een jachthondenschool, wellicht dat ze deze combinatie daar wel konden helpen.
Als lezer kan je nu misschien denken nadat je de kop van dit artikel, “puppyjachttraining” hebt gelezen wat bovenstaande voorbeelden nu eigenlijk te maken hebben met het trainen van een pup.
De voorbeelden gaan toch allemaal over honden in die beruchte puberteit?
Ik geef deze voorbeelden om aan te geven dat een hond op deze leeftijd de kans heeft gekregen om gewoontes aan te leren. Gewoontes waar de eerste signalen van deze ontwikkeling al veel eerder zichtbaar waren maar zijn gemist door de eigenaar. Waar het zo fijn zou zijn geweest dat er in de vroege jeugd reeds aan gewerkt had kunnen worden, een enorm gemiste kans!

Zelfbelonend gedrag

Het najagen van wild noem je zelfbelonend gedrag.
Zelfbelonend gedrag is bepaald gedrag wat de hond vertoont en wat hem een superfijn gevoel oplevert. Wat de training van een hond die zelfbelonend gedrag vertoont zo moeilijk maakt is dat jij, als eigenaar, weinig of niets in handen hebt om de hond een andere keuze te laten maken dan het zelfbelonende gedrag.
Wil de jachthond op een ‘plat’ veld heel graag allerlei gedrag aan jou laten zien omdat hij weet dat het hem wellicht een heerlijke beloning oplevert is het vooruitzicht van een voerbeloning wanneer hij wild najaagt van geen enkele waarde. De eigenaar heeft het gevoel dat hij niets in handen heeft om de hond te motiveren om te ‘luisteren’.

Puppyjachttraining versus puppygehoorzaamheidstraining

Er zijn veel overeenkomsten tussen puppyjachttraining en de ‘gewone’ gehoorzaamheidstraining. Tijdens beide word de hond allerlei gedrag aangeleerd waarvan we denken dat dit nuttig is tijdens het dagelijks bestaan van de hond. Verschillen zijn er ook en die zijn best significant. Wordt in vele reguliere hondenscholen gewerkt met cues (een verzoek aan de hond om bepaald gedrag te laten zien) werken de meeste jachthondenscholen met commando’s (een ‘bevel’ aan de hond om bepaald gedrag te laten zien). Dit doen wij, jachthondentrainers, niet omdat we van die autoritaire personen zijn maar omdat we weten dat als we de hond verzoeken te komen op het moment dat hij een wildgeur in de neus heeft hij met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dit verzoek niet inwilligt….
Wanneer je hond nog klein is en hij beantwoord niet aan je verzoek is er nog niet zoveel aan de hand…..maar ineens is hij 11 maanden en dan maakt het ineens heel veel uit dat hij een andere keuze maakt dan dat jij graag zou zien….dan wordt het gevaarlijk!
Tijdens jachttraining proberen we de hond, wanneer hij nog heel klein is, gewoontes aan te leren. Zoals de gewoonte om te komen wanneer hij gefloten wordt. Is deze gewoonte, toen je pup nog klein was, reeds ontwikkeld, dan is de kans zeer groot dat je ook de kritische leeftijd goed doorkomt. Het hierkomen, niet alleen wanneer de hond er zin in heeft maar ook wanneer hij er geen zin in heeft is een belangrijk onderdeel van de opleiding van een jachthondenpup. Wederom niet uit autoriteit maar omdat we zo graag willen dat die jachthond de rest van zijn leven ook gewoon lekker los kan lopen, even zijn neus achterna, heerlijk! En niet dat hij vanaf een maand of 11 aan de lijn loopt omdat hij constant zelfbelonend gedrag vertoont en daardoor niet meer los kan zonder dat het gevaarlijk wordt en ook omdat het verboden is bij wet dat een hond wild verstoort.

Samenwerking

Misschien ontstaat het beeld, na het lezen van bovenstaand hoofdstuk, dat jachttraining met je pup een soort van drillcursus is…..het instampen van bepaalde commando’s…..geen bal aan….en het past jou, als hondeneigenaar, helemaal niet!

Niets is minder waar….

Om een hond bepaald gedrag te laten zien zoeken, wij mensen, een motiverende factor om dit gedrag uit te lokken. Is dit in reguliere hondenschool, bijna zonder uitzondering voer, werken we in de jachthondenschool ook met andere motivator….en wel de natuurlijke aanleg van hond, het willen zoeken en vinden…
Veel jachthonden zijn niet altijd te motiveren met voer, ze vinden met hun neus aan de grond, het opnemen van allerlei geuren veel belonender.. Tijdens jachttraining werken we met dit natuurlijke gedrag. We gaan de hond leren dat hij door middel van samenwerking met ons uiting mag gaan geven aan zijn natuurlijke gedrag. De beloning voor het tonen van bepaald gedrag bestaat dan bijvoorbeeld uit het zoeken van een apport in plaats van voer.
Een groot deel van jachttraining is gericht op de hond te leren dat hij door middel van samenwerking met ons uiting mag geven aan dat wat hij het liefste doet.

Jachttraining stimuleert de hond te gaan jagen

Een hardnekkig misverstand en reden voor nieuwe jachthondeneigenaren om GEEN jachttraining te gaan volgen is dat ze in de veronderstelling zijn dat het volgen van jachttraining het instinct van hun hond ‘aanwakkert’ en dat willen ze niet. Jagen is een natuurlijk instinct van een jachthond, daar valt niet zoveel in aan te wakkeren, het is er gewoon. Het is wel zo dat dit instinct in meer of mindere mate aanwezig kan zijn maar het is er… Middels jachttraining ga je werken met dit instinct. Een hond die tijdens een twee uur durende jachttraining heeft mogen zoeken, zwemmen, rennen en werken is veel minder gemotiveerd om ongewenst jaaggedrag te laten zien dan de hond die dit werk niet mag doen. We proberen zijn natuurlijke aanleg te verzadigen middels de training. Zodanig te verzadigen dat er veel minder of geen behoefte is om dit zelfstandig, op een ongewenste manier, uit te gaan voeren.

Gewoon leuk

Buiten het feit dat je de gedragingen van je jachthond door en door leert kennen middels jachttraining, begrijpt waarom hij doet wat hij doet, leert zien dat hij van plan is bepaald (ongewenst) gedrag te gaan vertonen zodat je op tijd kan ombuigen, is jachttraining gewoon ook heel leuk!
Ik, als jachthondentrainer, wordt nog steeds net zo blij als de eigenaar van een jachthond als deze zo enthousiast is om de verandering in hun hond te zien als hij mag werken met zijn grootste talent. Dat gun ik niet alleen de hond maar ook jou, als nieuwe eigenaar van een pup!